31 Ağustos 2015 Pazartesi

Pazar Gezmesi: Akdağ

selam folovırs!
nağbersiniz?
ben de iyiyim :) geziyorum.
piknikli miknikli gün geçirdim dün.
bol oksijenlisinden hem de :P
sizin için de telefonumun el verdiği kadar
minik minik fotoğraflar çektim.
ama öncelikle size Akdağ hakkında biraz bilgi vereyim:
Akdağ, Romalılar döneminde yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. Karakaya'da temel kalıntıları, lahit şeklindeki mezarlar ve buralardan çıkarılan paralar, Saraç'ta sur kalıntısı, Küfü'de kuyu, seren, zincir ve kova resmi olan taş anıt Roma döneminden izler taşımaktadır. Ayrıca bu gizemli bölgedeki yel ve su değirmenleri sizleri hayal alemine taşıyacaktır. Şehirden uzak bu tabiat ortamı sizleri bekliyor.
Bir akarsuyun kalkerli bir alanda oyarak oluşturduğu derin, darboğaza kanyon deniyor. Akdağ kanyonu bütün olarak 20 km.lik alana uzanıyor. 1600 m. rakımlı kanyon Çivril'in Gümüşsu (Homa) beldesinin 900 m. Rakımlı yerleşiminde sona ermektedir. Kanyonun 1200 metre uzunluğundaki kısmı bıçakla kesilmişçesine yüksekliği yer yer 200 m.yi bulan kaya kütlelerinden oluşuyor. En geniş yeri 4 metre en dar yeri ise 1,5 metre aralıktaki bu kayaların arasından akan derenin oluşturduğu Akdağ kanyonu ancak 7-8 saatte geçilebiliyor.
Akdağ'ın Sandıklı-Menteş sınırında yer alan kanyona Kocayayla'dan giriliyor ve Gümüşsu beldesinden çıkılıyor. Yöre halkı, kanyonu '' geçilemez '' bildiği için geçmeye pek yanaşmamışlar. Onlara göre buradan hayvan bile geçemez. Tabii durum böyle olunca halk arasında şu rivayet söylenir olmuş:

'' Kanyonun en dar ve geçit vermez yerinde altın tokalı bir kapının ardında Romalılar döneminde altın saklanıyormuş. Altının miktarı kimine göre 30, kimine göre ise 40 ton. Ama tepeden otomobil büyüklüğünde bir kaya düşüp, alın tokalı kapıyı kapatmış. Kimse kanyona giremediği için definenin varlığı ya da yokluğu konusunda kimse bir şey söyleyemezken, altının miktarı her geçen gün artıyormuş. ''. Rivayet bu.

İşte geçilemez bilinen bu kanyon 7 Kasım 1993'de 10 kişilik bir ekip tarafından ilk kez geçilmiş.

Ondan sonra ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri kanyondan geçerek incelemelerde bulundu ve kanyonun turizme açılması gündeme geldi.. 
(kalın puntolu kısım alıntıdır.)
buyrun çektiğim fotoğraflara geçelim :))










tabii bu kadar kozalağın içinden de fikir çıktı :P
bende fikir bol :))

akrilik boyayla boyadım.
evinizi böyle kolay işlerle şirinleyebilirsiniz :))


iyi dinlemeler ♥
Mabel Matiz - Sarışın

haydin kib.
hobiyle, hobimsiyle, sevgiyle kalın ♥
diğer hesaplarım:




5 yorum:

  1. Çok güzel bir yer. ..

    YanıtlaSil
  2. kanyonların el değmemiş dokuları huzur verici oluyor :) güzel bir yermiş

    YanıtlaSil