29 Haziran 2018 Cuma

Amigurumiye Başlayacaklara Tavsiyeler

Merhaba arkadaşlar :)
Pek çoğunuz mutlaka sosyal medyada denk gelmişsinizdir amigurumi oyuncaklara. Tabii ki o oyuncakları gördükten sonra "Aaa! Nasıl yapılıyor?" sorusu hemen arkasından gelir. Ben de bu yüzden amigurumiye başlamak isteyenlere küçük önerilerde bulunmak istedim :)



Öncelikle bana örgüye ne zaman başladığımı sorarsanız, kendimi bildim bileli diyebilirim :) Abartıyorum gibi görünebilir ama çok küçükken bile -en azından motor becerilerimin geliştiği zamandan itibaren- barbie bebeklerime elbise örerdim/dikerdim. Büyük ihtimal aileden gelen bir şey, çünkü ailemde tanıdığım tüm kadınlar el işi yapıyor. Yani küçüklüğümden beri iple uğraşıyorum. Bir ara geri dönüşüm projelerine kafası takmıştım :) İşte blogumu ilk açtığım zamanlar DIY projeleriyle ilgileniyordum.
Amigurumiye gelirsek; ben bilinçli olarak yaklaşık 2 yıldır örüyorum. Neden "bilinçli" dedim? Çünkü daha ismini bile bilmeden uydurarak ördüğüm minik bebekler var :D Daha sonra ismini öğrendim.. Azaltmayı, artırmayı öğrendikçe baktım ki eskiden ördüğüm bebekler amigurumi bebeklermiş :D Çok ilginç değil mi :)
Ördükçe daha fazla şey öğrendim. Araştırdıkça daha fazla tarif buldum. Daha çok insan tanıdım bu hobiyle uğraşan :) Instagram'da o kadar çok örgüsever var ki :) Bazen beni kimsenin keşfedemeyeceğini düşünüyorum :) Çünkü gerçekten bir ton insan var orda..


İsterseniz yavaş yavaş tavsiyelerime geçeyim :) Her ne kadar uzun zamandır amigurumi ören biri olmasam da bu kısa zamanda da fazlasıyla bilgi edindim ve paylaşmak güzel olacak diye düşünüyorum :)

1- SABIR: Eğer bu hobiyle uğraşmak istiyorsanız sabırlı olmanız gerekecek. Çünkü ilk başladığınızda yanlış da öreceksiniz, sayıları da kaçıracaksınız, hatta sayıların mantığını çözemeyeceksiniz... Tabii ki sizi vazgeçirmek için söylemiyorum :) Ama pek çok uğraşta olduğu gibi bu da fazlasıyla sabır gerektiren bi şey.. Ama çok kısa bir zamanda -özellikle daha önceden de örgüyle bir bağlantınız olduysa- öyle güzel oyuncaklar ortaya çıkıyor ki :) Kendiniz bile inanamıyorsunuz bazen ;)


2- TIĞ: Tığınız örgünün gösterişi için çok önemli. Zaten yünlerin üzerinde de tavsiye edilen tığ numarası yazar. Ama genel olarak amigurumi örücüler 2.5 mm, 3 mm. ya da 3.5 mm lik tığlarla örüyorlar. Ben de öyle :) Yününüzü seçtikten sonra tığlarla örmeyi deneyerek farkı da görebilirsiniz. 2.5 mm lik tığla örülen oyuncak daha sıkı olur ve diğerleriyle aynı sayıda bile olsa daha küçük görünür. Tığ mm si büyüdükçe oyuncak sıkılığı da azalır ve oyuncak büyür. Çok basit şeyleri anlatıyorum ama bilmeyen biri için bunlar da önemli bilgiler diye düşünüyorum :) Bu arada bazı tığlar silikon saplı oluyor ve sap dönüyor sürekli. Bu rahatsız edici olabiliyor, buna dikkat ederseniz iyi olur :)
Tığın numarası ile milimetresini de karıştırmayın :) Numara farklı, mm farklı.. Öreceğiniz zaman mm sine dikkat edin!


3- YÜN: Gelelim en güzel kısma: Yün :) Evet! O kadar çok yün çeşidi var ki.. İnsan hangi renkle, hangi kalınlıkta yünle başlayacağını şaşırıyor. Mesela ben daha bilinçli değilken en ucuz yünleri alıyordum :D Siz de böyle başlayabilirsiniz. 2.5 TL'ye yumaklar almıştım tuhafiyeden ve şu an düşündüğümde gerçekten kötü yünler :) Ama benim acemiliğimi aldılar. Bence siz de öyle yapabilirsiniz. Zaten ördükçe de güzel yünler bulup farkı göreceksiniz.
Yine de iyi bir iple başlamak istiyorum derseniz size birkaç isim verebilirim. Yüncünüzden iplere bakıp kesenize uyanı alabilirsiniz :)
Markalara gelirsek; ben kullandıklarımdan yazacağım. Kullanmadığım ama hep duyduğum ipleri de alta yazarım, siz seçin :)


Nako Pırlanta: Mikro Akrilik yünmüş şimdi baktım da :) O yüzden diğer cotton iplere göre daha parlak duruyor. Ama örmek için güzel ve daha ucuz bir yün. Bebe yünleri gibi yumuşak bir yapısı yok daha diri duruyor :) Ben seviyorum. Sanırım 4.5 TL gibi bir fiyatı vardı. 2.5 mm tığla rahatça örebilirsiniz.

Nako Denim: Bayağı kalın ve yumuşak bir yün. Çanta örmüştüm ben. Oyuncak öreni pek görmedim. Takip ettiğim bir örücü arkadaş ev ayakkabısı örmüştü. 3.5 mm tığ ile gayet rahat örülebilecek yumuşaklıkta bir yün. Ama biraz pahalı :( 7 TL'ye almıştım ben...

Alize Cotton Gold: En sevdiğim iplerden biri! 2.5 mm ya da 3 mm tığ ile örmeniz çok iyi olur. Yumuşacık bir yapısı var. Cotton yani pamuklu yün olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok sağlıklı diye düşünüyorum. 6 TL gibi bir fiyatı var. Farklı renklerinin yanında batik isimli ebruli renkleri de var. Büyük renkli bir oyuncak kedi gördüyseniz, bu yünle örülmüş demektir :)

Kartopu Pamuklu Bebe: Bu yünü de 1 defa kullandım. 5.5 TL'ye aldım diye hatırlıyorum. Alize cotton gold'a benziyor biraz ama bunun yapısı da tutucu. Yani tığı tutuyor. Diğeri daha yumuşah buna oranla. Yine de güzel bir ip :)

Lanosa Alara: Bulması zor olan ip :( Çok fazla yerde bulamıyorum ben. Bir kırtasiye var Antalya'da, yumak getirmeye başladı. Ondan alıyorum. 50 grlık yumaklar halinde satılıyor. O da 3.5 TL. En sevdiklerimden birisi. Çok yumuşak yapısı var ve örmesi keyif verici :) Renkleri de çok tatlı. Genelde beyaz ve fildişi rengini kullanıyorum. Grimsi mavi de çok güzel :)

Diva Natural Cotton: Kullanabileceğiniz güzel iplerden sayılabilir. Çünkü ucuz pamuklu iplik diyebilirim. Tek sıkıntısı örme esnasında iplikler ayrılabiliyor tek tek ya da tığ sürekli ipliklerin arasına giriyor :) Ama ördükçe alışıyorsunuz. İlk başlayanlar için tavsiye edebilirim.

Diva Cotton Baby: Oldukça ince bir ip. Minik oyuncaklar öreceğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ben siyah ve beyazını aldım. Oyuncakların ağız ve burunlarını yaparken kullanıyorum ya da bebeklere isteğe göre isim yazarken genellikle siyahı tercih ediyorum :)

Himalaya Dolphin Baby: Bu ipi ben oyuncak örmek için kullanmadım aslında ama öyle güzel bir yapısı var ki♥ Ayıcık örmek için kullananları da gördüm. Çok da güzel olmuş. Ben patik yapmıştım. Hemen aşağıda fotoğrafını görebilirsiniz :) 6 TL fiyatı ve ben bir yumaktan 3 tek patik çıkarmıştım yanlış hatırlamıyorsam.. Yumuşacık, öyle güzel ki sürekli dokunasım geliyordu :)


İşte yünler hakkında bildiklerim bunlar :)
Benim kullanmadığım ama ismini çok duyduklarım da: Gazzal, Apple, Catania, YarnArt, DMC Natura...

4- ÖRME TEKNİKLERİ*: Burası biraz karmaşık gelebilir başta... Ama ördükçe alışacaksınız :) Öncelikle sihirli halka nedir? Sihirli halka İngilizce metinlerde magic circle olarak geçiyor ve oyuncağı yaparken başlangıcın düzgün görünmesini sağlıyor. 



Tariflerde genellikle sık iğne yerine "x" kullanılır. Yani "x" gördüğünüz yere sık iğne yapacaksınız :) Peki sık iğne nasıl yapılır? Tığda zaten 1 ilmeğimiz var, bir de aşağıdan geçirip ipi çekiyoruz ve ikisinin içinden birlikte ipi çekiyoruz. Biraz karışık oldu, resimle daha iyi anlarsınız :)


"c" ise ilmek kaydırma için kullanılır. Yani zincir çekip ucunu birleştirmek istediğimizde ilmek kaydırma yapıyoruz.


"V" artırma yapılacak yerlerde kullanılır. Yani bir oyuncağın kafasını yaparken genellikle artırma ve azaltma kullanılarak top haline getirilir. Genellikle belli bir kafa boyutuna ulaşıncaya kadar her sırada 6 artırma yapılır. Yani 1x 1v, diğer sırada 2x 1v, 3x 1v... diye devam eder.


"A" azaltma için kullanılır. Ben tariflerimde "^" kullanıyorum genelde, bilmiyorum benim bulduğum bir şey mi :) Genellikle "A" kullanılır. Ve ben azaltmayı farklı bir teknikle yapıyorum, daha gerçekçi duruyor. Ama bu da çok kullanılan bir teknik.


"BLO" denilen bir teknik var. Açılımı "Back Loop" yani arka sık iğne. Yukarıdan baktığınızda üçgen olarak görürsünüz ilmeği. Onun size göre arka tarafında kalan kısmı örerek yapılan bir teknik. Bunu öndekine yaparsanız "Front Loop" olur, yani ön sık iğne :) Oyuncakların ayakkabısını yaparken kullanılabilir.


"T" tekli tırabzandır.


"F" ikili tırabzandır. Oyuncakların kıyafetlerini yaparken genellikle kullanılır.


Bunlar genel olarak kullanabileceğiniz terimler :) Mesela popcorn tekniği var, kuzu yaparken kullanılır. İlerledikçe pek çok siteden de bulabilirsiniz nasıl yapacağınızı :) Fakat minik bir oyuncak için bunları bilmeniz yeterli diye düşünüyorum :)

5-TARİFLER: Gelelim tarifleri nerelerden bulacağınıza :) Öncelikle kendinize bir Pinterest hesabı edinin. Bu benimki ;) Orada o kadar çok tarif var ki... Bazen aklım duracak diye korkuyorum. Ayrıca sadece amigurumi için değil pek çok alanda fazlaca resim ya da fikir bulabilirsiniz. Instagram yokken o vardı beh! :D Çevirisi yapılan tariflerden tutun da Türklerin kendi tariflerine kadar birçok ücretsiz tarif bulabilirsiniz. Neden ücretsiz dedim? İnsanlar bunu ticarete dökmüşler. Kendi oyuncaklarını tasarlayıp sayılarını para karşılığında satıyorlar. Siz de ilerledikçe farklı oyuncaklar tasarlayabilirsiniz :)


Bunun dışında pek çok site var amigurumi tarifleri paylaşan. Mesela Amigurumi Today'de fazlaca tarif bulabilirsiniz. Ama İngilizce olacağı için biraz zorlanabilirsiniz. Yine freepatternsamigurumi de İngilizce tarifler paylaşan bir site... RepeatcraftermeAmigurumisfanclub ve Lilleliis de kendi tasarımlarından bazılarını paylaşmış. Türklere gelirsek Tinyminidesign çok güzel oyuncaklar yapıyor. 
Ve Instagram! Oradan da etiketlere istediğinizi yazarak pek çok Türkçe tarife ulaşabilirsiniz :) O kadar fazla oyuncak bulacaksınız ki! Instagram'ın kaydetme butonu burada en çok işime yarayan yenilik oldu :) Sürekli ekran görüntüsü almaktan galerim dolup taşıyordu... Şimdi her şeyi kategori yaptım ve aradığımı da kolayca bulabiliyorum :)
"Hiçbiriyle uğraşmak istemiyorum.", "Ben pek anlamıyorum bunlardan." derseniz de direkt Google'a "Free Amigurumi Pattern" ya da "Ücretsiz Amigurumi Tarifleri" yazarsanız karşınıza fazlasıyla bilgi çıkacaktır :) Yine de paralı almak isterseniz de ödemesini yaparak istediğiniz tarifi kolayca elde edebilirsiniz♥

6- SATIŞ: Oyuncakları ördükçe öresiniz gelecek ve artık birikmeye başlayacaklar :) Başta hobi olarak başlayıp sonradan işe dönüştüren pek çok insan var. O yüzden satmak isteyeceksiniz. Burada birilerine sormak isteyebilirsiniz. Ben birkaç kişiye amacımı da belirterek sormuştum. Çünkü bazen alıcıymış gibi sahte hesap açarak fiyat bilgisi edinen ve sonrasında kendi fiyatlarını belirleyen bir kesimle karşı karşıya kalabiliyoruz -etraf sahtekar dolu yau!-... Kendi fiyatınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz. İpin fiyatını, harcadığınız zamanı, oyuncağın zorluğunu ve en önemlisi emeğinizi düşünerek en uygun fiyatı belirleyeceğinizden eminim♥


-----

Benden bu kadar♥ Fazlaca uzun bir yazı oldu ve bunu hazırlamak 3 günümü aldı :) Ama severek yazdığım için yük gibi gelmiyor. Eğer üşenmeyip sonuna kadar okuduysanız gerçekten sarılmak istiyorum size♥♥♥ Bu bile benim için mutluluk! Yazdıklarıma değer vermeniz, ciddiye alıp okumanız gerçekten beni çok mutlu ediyor☺
Benim sayemde amigurumiye başlarsanız eğer bu kalpler size♥♥♥
Başlamasanız bile en azından birkaç bilgi edinirseniz de bu kalpler size♥♥♥
Okuyan herkese teşekkürler! Öpüyorum hepinizi!


-----
*Örme Teknikleri başlığı altındaki resimleri Hobium sitesinden aldım :)
-----

Takip için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder