27 Aralık 2020 Pazar

Film Tavsiyesi: The King’s Speech/Zoraki Kral

Imdb: 8.0    Rotten Tomatoes: %94

Aldığı Ödüller: En İyi Film Oscar’ı, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı, En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı, En İyi Yönetmen Oscar’ı, BAFTA En İyi Film Ödülü

Nereden İzleyebilirim?: Netflix

Size yeni bir film tavsiyesiyle geldim. The King’s Speech, İngiltere Kralı 6. George’un konuşma bozukluğunun üstesinden gelme çabasını anlatan bir film. Filme geçmeden önce 6. George’u biraz yakından tanıyalım.

Kral 5. George’un ikinci oğlu olarak doğan 6. George’un tahta geçmesi beklenmiyordu çünkü kendisinden önce abisi 8. Edward vardı sırada. Babaları 5. George öldüğünde tahta oturma sırası 8. Edward’a geldi. Edward, boşanmış bir kadın olan Wallis Simpson’a aşıktı. Ancak İngiltere Kilisesi boşanmış bir kadınla evlenmeye izin vermiyordu. Bu noktada tarihte eşine az rastlanan bir olay yaşandı ve Edward, sevdiği kadınla evlenebilmek için kral olmaktan vazgeçti ve görevi kardeşi 6. George aldı. Beklenmedik bir şekilde tahta geçen George, hiçbir zaman kral olmak istememişti aslında. Kendisini bu göreve uygun bir insan olarak görmüyordu. Ayrıca kekemeliği de kendisinin topluluk önünde konuşma yapmasına engel oluyordu. (Kendisinin tahta geçmeden önce Wembley Stadyumu’nda yaptığı bir konuşma kekemeliği sebebiyle saatler sürmüştür.) İşte bu noktada filmi konuşmaya geçebiliriz.

Filme 6. George’u Colin Firth canlandırıyor. Bu rolle kazandığı Oscar’ın hakkını veren harika bir performans izletiyor bize. Biraz önce de bahsettiğim gibi 6. George kekemelikten muzdarip ve bir kral olarak konuşmalar yapması gerektiğinde çok zorlanıyor. Bu durumu düzeltmek için çeşitli uzmanlara başvursa da bir sonuç elde edemiyor. Bu noktada, adı çok duyulmamış, küçük bir ofiste konuşma güçlüğü yaşayan insanlara yardım eden Lionel Logue çıkıyor karşımıza. Her çareyi deneyen 6. George, ona da bir fırsat veriyor. Başlarda inançsız olan George, Logue’un ilginç  teknikleriyle ilerleme kaydetmeye başlıyor. Ayrıca ikilinin arasında eşine az rastlanır bir arkadaşlık da gelişiyor. O yıllarda bütün Avrupa’ya korku salan Adolf Hitler, gözünü İngiltere’ye dikiyor ve kısa süre sonra iki ülke birbirlerine savaş ilan ediyor. Halka durumu anlatma görevi de doğal olarak Kral 6. George’a düşüyor. Bir radyo konuşması planlanan Kral dehşete düşüyor. İlerleme kaydetmiş olsa da kekelemeden konuşmada hâlâ büyük zorluklar çeken George’un böyle önemli bir konuşmayı yapabilmesi çok zor görünüyor. Lionel Logue’un cesaretlendirmeleri ve üstün gayretiyle çok başarılı bir konuşma yapıyor Kral 6. George ve halkın büyük sevgisini kazanıyor.

6. George ve Lionel Logue’un arkadaşlığı George’un 1952’deki ölümüne kadar devam ediyor ve ikili birbirleriyle sürekli iletişim halinde kalıyor.

Gerçek bir hikayeden uyarlanan bu film, beni kendisine hayran bıraktı. Zaten 10 dalda Oscar’a aday olması ve 4 Oscar ödülü kazanması filmin başarısı ortaya koyuyor. Baştan sona gözünüzü alamayacağınız, mutheşem oyunculuklarla dolu çok güzel bir film. Bu arada Kral 6. George’un bir diğer muhteşem canlandırmasını da The Crown dizisinin birinci sezonunda Jared Harris’in harika performansıyla izleyebilirsiniz.

İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder